Pikalainat


Pikalainat, eli pikavipit, ovat vakuudettomia luottoja joita haetaan nykyään netissä. Lainasummat liikkuvat usein 50 ja 1000 euron välillä ja maksuajaksi asetetaan 30, 60 tai 90 päivää. Pikalainaa myönnetään vain täysi-ikäisille hakijoille jolla on luottotiedot kunnossa. Pikalaina käytetään useimmiten pieniin ja yllättäviin menoihin. Tähän kategoriaan voi laskea mukaan huonekalut, kodin elektroniikka tai matkat.
Pikalainan loppusummaan lasketaan aina mukaan koko laina-ajan korot ja kulut. Nopeasti katsottuna loppusumma vaikuttaa reilulta, mutta jos pikalainaa vertaa muihin lainatuotteisiin on vippi suht kallis vaihtoehto. Pikalainan valtti on kuitenkin nopeus ja helppous. Jos teet hakemuksen tänään, saat usein lainapäätöksen heti ja rahat saat tilille vielä saman päivän aikana.

Pikalainan hakeminen

Pikalaina on luotto siinä mussä muutkin. Lainan ehtoihin kannattaa kuitenkin tutustua huolella ennen kuin tekee päätöksiä. Luoton voi kuitenkin peruttaa jos huomaa että lainalle ei ole tarvetta. Silloin riittää että ilmoitat luottoyhtiölle 14 päivän sisällä kirjallisesti, että haluaisit palauttaa lainan. Maksat vain korkoa siltä ajalta kun laina on ollut käytössäsi. Useimmiten on kyse parista eurosta jos otit parin sadan euron lainan.
Mikäli maksat luoton takaisin eräpäivään mennessä, kannattaa käydä takaisinmaksuvaihtoehdot läpi. Jos vahingossa maksat liian myöhässä tai haluat siirtää eräpäivää, voi tästä tulla lisäkuluja. Esim. eräpäivän siirto voi kustantaa 10€ + lainakorot. Jotkut firmat tarjoavat myös mahdollisuutta pilkkoa laina kahteen tai kolmeen erään. Tätä vaihtoehtoa kannattaa kuintekin harkita vain jos tiedät ettet selviä seuraavasta takaisinmaksusta ja olet varma siitä että pärjäät pilkkomisesta aiheutuneista lisäkuluista.

Laissa on nykyään säädelty milloin pikalainaa voi myöntää. 23 jälkeen lainoja ei saa enää maksaa ulos, mutta hakemuksia saa ottaa vastaan. Melkein kaikki lainafirmat ovat nykyään auki 24h ja ottavat koko ajan hakemuksia vastaan. Mikäli haet lainaa yöllä, maksetaan laina tilillesi heti seuraavana aamua.

Uudet pikalainat

Pikalainat ovat muuttuneet vuosien myötä. Aiemmin lainaa pysty hakemaan suoraan tekstiviestillä ilmaan verkkopankkitunnuksia. Tämä johti petostapausten lisääntymiseen ja pian haliitus sääti lain jossa pakotettiin luottofirmat tarkistamaan luotonhakijoiden henkilöllisyys verkkopankkitunnusten avulla. Pikalainojen korvaaja on nykyään joustolaina. Joustolainat tulivat makkinoille sen jälkeen kun hallitus sääti korkokaton pikavipeille.

Nykyään firmat myöntävät harvemmin pikalainaa, mutta joustolainaa myöntävät mielellään. Hakemalla joustolainaa saat käyttöösi luottolimiitin joka toimiin samaan tapaan kun luottokortti. Voit nostaa tilillesi rahaa ja maksat vain korkoa ja kuluja nostetusta summasta. Kun maksat koko joustolainan saldon nollille, on luotto vielä sen jälkeen käytössäsi jos tarvitset uutta lainaa. Luottolimiitin hyvä puoli on se, että et tarvitse tehdä aina uutta hakemusta jos tarvitset uutta lainaa. Voit suoraan tekstiviestillä tehdä uusi nostoja jos tarvitset rahaa tilillesi.

Jos olet pikalainaa vailla, voit nykyään kilpailuttaa lainahakemuksesi kätevästi lainanvälittäjän kautta ennen kuin sitoudut. Tällä tavalla saat yhden hakemuksen avulla monta eri lainatarjousta ilman että sinun täytyy täyttää 20 eri hakemusta. Saadut tarjoukset odottavat sinua ainakin 30 päivää, eli et tarvitse heti tehdä päätöstä jos olet vasta kartoittamassa tilannetta. Saat kerralla tarjouksia kulutusluotoista, pikalainoista ja joustolainoista. Näet suoraan mitkä lainan kokonais- ja kuukausikustannukset tulevat olemaan.